Kolesarjenje v Moravskih Toplicah

Območje okoli Moravskih Toplic je idealno za kolesarjenje. Uživate lahko v urejenih kolesarskih poteh. Kolesarjenje je najboljši način za raziskovanje Prekmurja. In ne skrbite – domačini so navajeni na kolesarje in nihče vam ne bo hupal za vami ali vam nevarno presekal poti.

Kolesarjenje po čudoviti prekmurski pokrajini je vse kaj drugega kot stresno kolesarjenje v nemirnem prometu. V prijetnem kolesarjenju se boste sprostili, začutili veter v laseh, nosnice vam bo prevzel vonj pokošene trave, mimo vas bodo hitela valovita žitna polja, tu in tam boste slišali kak traktor ali drug kmetijski stroj, vozili se boste mimo elegantih štorkelj in ob žuborenju vode. Pravcat kolesarski užitek, pa najsi boste poganjali pedala po urejenih kolesarskih stezah, na lokalnih cestah ali pa na vzponih.

Raziščite ravnice in razgibane griče, naužijte se svežega zraka ter spoznajte gostoljubne domačine.

Izposoja koles je možna v TIC Moravske Toplice.

Kolesarske poti

Skupaj jih je 250, dolgih od 6 do 42 km.

Za informacije o označenih kolesarskih poteh pojdite na bikemap.net

Podrobnosti

  • Urejenih je tudi enajst tematskih poti.
  • Vsaki dve leti organizirajo kolesarski maraton.

Za splošne informacije pojdite na moravske-toplice.com

Pohodništvo v Moravskih Toplicah

Če ste pohodnik, so Moravske Toplice pravšnje za vas. Priporočamo vam več pohodniških poti, ki vas bodo popeljale v bližnje vasice.

Pohodniške poti

Skupaj jih je približno 100, dolgih od 1,8 do 20 km.

Glavne informacije

  • Urejenih je enajst tematskih poti.
  • Organizirajo okrog deset pohodov na leto.

Za splošne informacije pojdite na moravske-toplice.com

Termo-mineralna voda v Moravskih Toplicah

Odkritje izvira črne termo-mineralne vode v Moravskih Toplicah sega v začetek šestdesetih let prejšnjega stoletja. Kemična analiza je vodo potrdila kot zdravilno in čez dve desetletji je sledil razcvet zdraviliškega turizma. Voda deluje izjemno zdravilno, regenerativno, poživljajoče in sprostitveno – dovolj je že nekaj dni, da človek občuti blagodejni učinek.

Prav ta voda je osnova kopališkega in welness turizma v Termah 3000 in Termah Vivat v Moravskih Toplicah. Zaradi črne barve in dragocene blagodejnosti ji pravimo tudi črno zlato. Moravska voda je edinstvena ne le v Evropi, temveč tudi v svetu.

Zdravilišče Terme 3000

Zdravilišče Terme 3000 ponuja široko paleto storitev za regeneracijo telesa, hkrati pa imajo tudi različne vodne tretmaje. Tukaj vsak najde nekaj zase, bodisi mlad bodisi manj mlad.
Zdravilišče Terme 3000 ima notranji vodni park in zunanji vodni park. Notranji vodni park sestoji iz dveh nadstropij na katerih najdete vsakršna vodna doživetja. Prvi del je kot nalašč za družine in tiste, ki želijo preživeti čas aktivno, zgornji del notranjega kopališča pa bo zanimiv za tiste, ki si želijo počitka in sprostitve. Na voljo so kotički za sproščanje, različne savne, lahko pa se prepustite masaži, ki je je tudi več vrst. Zunanji vodni park je odprt v toplejših mesecih, ima več zabavnih toboganov, skakalnico, plavalni bazen in obilo naravne sence. Zagotovo bo v užitek vsakemu obiskovalcu.
Poglavitna značilnost kompleksa je črna termo-mineralna voda. Številne študije potrjujejo njene zdravilne učinke pri raznih tegobah in boleznih, še zlasti pri motnjah v delovanju gibalnega sistema, učinkovita pa je tudi zgolj za namene sprostitve.
Ljubitelji golfa boste nedaleč od Term 3000 našli golf igrišče z 18 igralnimi polji, primerno za začetnike in izkušene igralce golfa.

Za nadaljnje informacije pojdite na terme3000.si

Terme Vivat Spa

Terme Vivat slovijo po kakovostnih termalnih, welness, zdraviliških, lepotnih, poslovnih in športnih storitvah.

Opis

  • Notranji in zunanji bazeni s skupno površino 2000 m2
  • Bela in črna termalna voda iz vrelcev Term Vivat
  • Zunanji olimpijski plavalni bazen s termalno vodo (pribl. 26 stopinj Celzija)
  • Savne: finska, turška, infrardeča, zeliščna
  • Salon tajskih masaž Tawan

Za nadaljnje informacije pojdite na vivat.si

Turistične znamenitosti

Murska Sobota

Murska Sobota je središče pokrajine Prekmurje. To tiho in prijetno mestece obiskovalce nemudoma pritegne s svojim umirjenim ritmom ter znamenitostmi, med katere sodijo muzej, posvečen zgodovini in kulturi te regije, slikovit park z gradom ter staro mestno jedro.

Poleti v Murski Soboti poteka kulturni festival Soboški dnevi. Ljubitelji umetnosti lahko obiščejo galerijo, kjer so ob stalni na ogled še različne občasne razstave.

Do Moravskih Toplic je 9 kilometrov.


Cerkev Sv. Martina v vasi Martjanci

V Martjancih stoji čudovita gotska cerkev, zgrajena v 14. stoletju. V njej so se ohranile prekrasne stare freske, med njimi tudi avtoportret umetnika, ki je okrasil notranjost cerkve. To freska smatrajo za enega prvih avtoportretov v zgodovini evropske umetnosti. Po zaslugi dogodkov, povezanih s to cerkvijo, bo za vedno zapisana v zgodovino.

Do Moravskih Toplic sta 2 kilometra.


Krajinski Park Goričko

Ime krajinskega parka izvira iz besede »gorice«. Tako so lokalni prebivalci imenovali griče, ki so se v davnini pojavili na dnu Panonskega morja. Skozi stoletja se pokrajina na srečo skorajda ni spreminjala, zato se je ohranil tako edinstveni način življenja kot čudoviti flora in favna.

Na območju parka se nahaja eden izmed največjih baročnih gradov v Sloveniji, ki hkrati sodi med največje srednjeveške grajske komplekse v Evropi. Skupno je v samem gradu kar 365 sob.
Na območju Krajinskega parka Goričko se odvijajo številni kulturni, športni in zabavni dogodki.

Za splošne informacije pojdite na park-gorisko.org

Do Moravskih Toplic je 27 kilometrov.


Razgledni stolp Vinarium v Lendavi

S 53 metrov visokega razglednega stolpa v Lendavi, ki je središče slovensko-madžarske dvojezične kulture, se odpira izjemen razgled na okolico, ki sega vse do struge reke Mure. Z najvišje točke vidite ravnice in hribe štirih držav: Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske. Na vrh se povzpnete po 240 stopnicah ali z dvigalom. Od tam lahko fotografirate slikovite pejsaže te pokrajine.

Za splošne informacije pojdite na vinarium-landava.si

Do Moravskih Toplic je 30 kilometrov.


Pustolovski park Bukovniško jezero

Pustolovski park se nahaja v gozdu ob Bukovniškem jezeru. Primeren je za vse ljudi, starejše od štirih let. Svoje sposobnosti lahko preskusite na 58 elementih, kar bo skupno trajalo približno dve uri.

Za splošne informacije pojdite na pustolovskipark.si

Do Moravskih Toplic je 13 kilometrov.

Počitnice z otroki

Živalski vrt SIKALUZUU

Živalski vrt se nahaja na posestvu, v kraju Boračeva, v občini Radenci, nedaleč stran od zdravilišča. Obdan je s prelepim gozdom, kateri se razprostira vse do reke Mure, drug konec pa obdajajo vinorodni griči. Posestvo stalno dopolnjujemo z novimi vrstami živali, urejanjem poti in okolice, novimi prostori za živali, da bi vse to ponudili za zunajšolske in izobraževalne dejavnosti. Ogled živalskega vrta možen v soboto in nedeljo (marec-oktober) od 12h do 18h.

Otroški safari med živalmi. Posebna ponudba za otroke. Vožnja z džipom v živalskem vrtu med živalmi.

Do Moravskih Toplic je 22 kilometrov.

Za splošne informacije pojdite na sikaluzoo.si


Jahanje

Konji so izredno bistre živali in hitro vas bodo naučili, kako si vzeti čas zase in spoznati, da je življenje lahko tui igra. Ni pomembno, koliko ste stari, kanšen značaj imate, od kod prihajate in ali ste dober jahalec, kajti skozi hjahanje lahko postanete veliko več — rojatelj, ki mu konj zaupa. Možnost jahanja — Moravskim Toplicam je najbližji Dvorec Rakičan pri Murski Soboti, ki ima šolo jahnaja ter ponuja turistično ježo in vožnjo s kočijo. V Dvorcu Rakičan ima svoj sedež Konjeniški center Dvorec Rakičan, kjer je nastanjenih 24 konj.Do Moravskih Toplic sta 7 kilometra.

Za splošne informacije pojdite na ris-dr.si


Park Vulkanija

Doživljajski park Vulkanija je park, kjer otrokom in odraslim pobližje prikažejo kako je nastalo Goričko. Nepozabno potovanje v globino goričkega vulkana, skozi zgodovino zemlje je pravo doživetje. V bližini doživljajskega parka pa se nahaja največji grad v Sloveniji, grad Grad, ki je prav tako zanimiv za ogled.

Obisk doživljajskega parka Vulkanija, ki je izdatno podprt z interaktivnimi in izobraževalnimi vsebinami, ponuja obilico presežkov v slovenskem prostoru s stališča interpretacije in uporabe sodobnih tehnologij. Obisk Vulkanije je primeren tako za individualne obiskovalce in družine kot za večje skupine.
Na območju Krajinskega parka Goričko se odvijajo številni kulturni, športni in zabavni dogodki.

Do Moravskih Toplic je 24 kilometrov.

Za splošne informacije pojdite na vulkanija.si


Pustolovski park Bukovniško jezero

Pustolovski park se nahaja v gozdu ob Bukovniškem jezeru. Primeren je za vse ljudi, starejše od štirih let. Svoje sposobnosti lahko preskusite na 58 elementih, kar bo skupno trajalo približno dve uri.

Do Moravskih Toplic je 13 kilometrov.

Za splošne informacije pojdite na pustolovskipark.si


Expano in Soboško jezero

Raziskovanje se vedno začne na površini. Če boste na površini Soboškega jezera tudi ostali ali pa si boste raje zmočili noge in še kaj, se odločite sami. Pridite kmalu in se vedno znova vračajte! Obiskoskovalcem so namreč na voljo številne aktivnosti — športne in kulturne, spoščujoče ali takšne, ki vas zabavajo dolgo v noč.

Edinstveno doživetje Pomurja ponuja doživljajski park Expano ob Soboškem jezeru na obrobju Murske Sobote, ki z inovativno tehnologijo predstavlja vse lepote in dobrote Pomurja. Prav od tod naziv Vrata v Pomurje, saj odpira pogled v vse kotičke Pomurja. Doživite Pomurje skozi edinstveno razstavo, ki turistično ponudbo, naravo, domačo obrt in kulturno dediščino prikaže s pomočjo inovativne tehnologije.

Do Moravskih Toplic je 10 kilometrov.

Za splošne informacije pojdite na expano.siHrana v Moravskih Toplicah

Prekmurje je pokrajina, znana po bogati lokalni kuhinji, ki jo lahko okušate na turističnih kmetijah in v vinskih kleteh. Recepti romajo iz roda v rod in so tako neprecenljiv dokument lokalnih jedi skozi čas. Vse to boste okusili tudi v prekmurskem biseru – v Moravskih Toplicah.

V slovenskih jedeh se prepletajo vplivi drugih, bližnjih kultur. Posebno opazen je madžarski vpliv (bograč je golažu podobna jed, a sestavljena vsaj iz treh vrst mesa, dödoli so krompirjevi žganci, langaš je ocvrto testo s krompirjem in moko, pereci so prekmurske prestice idr.). Prav tako ne smete pozabiti na prekmursko gibanico. To je sladica, ki jo uvrščamo med slovenske nacionalne kulinarične specialitete, je pa značilnost prekmurske kulinarike. Sestoji iz več plasti: iz skute, orehov, maka in jabolk.

Restavracije


Oaza Grill

Hrana, ki jo pripravijo v Oazi, je izvrstno kulinarično doživetje, tako za čute kot duha. Doživeli boste obilje okusov in arom. Gostje so na prvem mestu; pri Oazi se potrudijo, da gost doživi najboljše, kar premorejo. Vabljeni k obisku.

image
Naslov:

Mlajtinci 39, SI - 9226 Moravske Toplice

T: +386 (0)51 383 141

E: info@oaza-grill.si

I: www.oaza-grill.com

Čas delovanja:

PO: zaprto

TO-ČE: 12:00-22:00

PE-SO: 12:00-23:00

NE: 12:00-17:00

Pizzeria Perunika

Zaradi izvrstne ponudbe je Pizzeria Perunika več kot zgolj picerija. Poleg številnih vrst pice, ki so "začinjene" z regionalnimi sestavinami, picerija ponuja široko izbiro solat in testenine na najrazličnejše načine, pa tudi lokalne specialitete, kot so bograč, dödöli, prekmurska gibanica in še veliko več. V vročih poletnih dneh in večerih lahko s prijatelji posedete na terasi v prijetni, domači atmosferi in si privoščite dober prekmurski "špricer".

image
Naslov:

Kranjčeva ulica 14a, 9226 Moravske Toplice

T: 02 528 16 30

E: info@perunika.si

I: www.pizzerijaperunika.si

Čas delovanja:

PO-ČE: 12:00-22:00

FR-SA: 8:00-23:00

SU: 8:00-22:00

Gostilna Rajh

Da se boste počutili kar se da zadovoljno, si v svoji vaški gostilni prizadeva že četrta generacija družine Rajh. Nekatere stvari so se sicer spremenile, a nova gostilna izreka gostom prav takšno dobrodošlico kot v nekdanjih časih. Kadar koli postrežejo s slastno jedjo, vam že štiri rodove izrekajo dober tek! Nekoliko so preoblikovali recepte tradicionalnih prekmurskih jedi ter jim tako pridali svež, lahkotnejši, a izvrsten okus.

image
Naslov:

Soboška ulica 32 , Bakovci, 9000 Murska Sobota

T: +386 2 543 90 98

E: info@rajh.si

I: www.rajh.si

Čas delovanja:

PO: zaprto

TO-SO: 10:30–22:00

NE-PR: 11:00–16:00

Za več restavracij pojdite na moravske-toplice.com

Za več informacij o slovenski kulinariki pojdite na slocally.com ali visitpomurje.eu